Σελίδες

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης




 

Μαριάνθη Μπέλλα
εκπαιδευτικός



Κτίστηκε το 1935 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Μεταξά και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημόσιου κτιρίου μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με χαρακτηριστικά δανεισμένα από τον νεοκλασικισμό.  
Η ανέγερση του κτιρίου αποφασίστηκε επί δημαρχίας Κώστα Κοτζιά (1934-1936) στο πλαίσιο της σύστασης έντεκα συνοικιακών αγορών για την αποσυμφόρηση της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και την εγκατάσταση των μικροπωλητών του κέντρου σε αυτές. Για τον χώρο ανέγερσης επιλέχθηκε έκταση που είχε απαλλοτριωθεί λόγω ρυμοτομίας και σε εφαρμογή του σχεδίου πόλεως (Διάταγμα 28/7/1884) για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων. Η δαπάνη του έργου ανήλθε σε 3.800.000 δρχ. και αυτό ολοκληρώθηκε το 1937.
Πρόκειται για ισόγειο κτίριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος με κλασικιστικά στοιχεία (συμμετρία στις όψεις, τονισμός στις οριζόντιες ζώνες με γείσα και ορθομαρμάρωση, παραστάδες με γύψινα ψευδοκιονόκρανα). Στο εσωτερικό διαθέτει εσωτερική πλατεία και δύο αντικριστές πτέρυγες καταστημάτων. 



Για πολλά χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους κάτοικους της Κυψέλης με μανάβικα, μπακάλικα, μαγαζιά βοτάνων, μπαχαρικών, ξηρών καρπών κ.ά. Από την δεκαετία του 1980 άρχισε να παρακμάζει, καθώς τα μαγαζιά της δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των σουπερμάρκετ που άνοιξαν στην ευρύτερη περιοχή Κυψέλης. Σιγά-σιγά περιθωριοποιήθηκαν και έκλεισαν. Από τις αρχές του 2000 το κτίριο ερημώθηκε.
Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων επεδίωξε την κατεδάφισή του για την ανέγερση στη θέση του κτιρίου γραφείων, εμπορικού κέντρου και υπόγειου γκαράζ. Τότε, οι κάτοικοι της Κυψέλης κινητοποιήθηκαν, κατέλαβαν με πρωτοβουλία τους το κτίριο και το μετέτρεψαν σε ανοιχτό χώρο πολιτισμού, που λειτούργησε με επιτυχία μέχρι το 2012. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ακυρώσουν τα σχέδια του Δήμου.

Το κτίριο κηρύχτηκε διατηρητέο, και το 2013 ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασής του, το οποίο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013.



Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, στους χώρους του λειτούργησε ΚΕΠ και χώροι έκθεσης και φιλοξενίας δράσεων πολιτισμού. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων σχεδίασε, μέσω του "συν Αθηνά", μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στην διαχείριση του κτιρίου, πραγματοποιώντας τον Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους. Με βάση τα αποτελέσματα ο Δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για την λειτουργία της Αγοράς, με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά επωφελείς. Το "Impact Hub Athens", που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε και ανέλαβε τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς.

  




Από τον Οκτώβριο του 2018 στο κτίριο εφαρμόζεται ένα καινοτόμο, συμμετοχικό και μη κερδοσκοπικό μοντέλο συνεργασίας φορέων κοινωνικής οικονομίας και λειτουργεί η πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι της Κυψέλης έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στα οκτώ νέα καταστήματα διάφορα προϊόντα, πρωτότυπες ιδέες για δώρα, λουλούδια, βιβλία, παιχνίδια, ρούχα από δεύτερο χέρι, εκλεκτά τρόφιμα, σε προσιτές τιμές, καθώς όλες οι κοινωνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να είναι βιώσιμες χωρίς να έχουν στόχο το υπερκέρδος. Κατά το 80% το οποιοδήποτε κέρδος δημιουργεί ουσιαστικά νέες θέσεις εργασίας για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. 
Παράλληλα με τα καταστήματα λειτουργεί στο κτίριο κέντρο εκπαίδευσης όπου γίνονται μαθήματα φωτογραφίας, ρομποτικής, πληροφορικής, μουσικής, ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, καθώς και διάφορα σεμινάρια δωρεάν ή με μικρό κόστος. Επίσης, οργανώνονται πολυπολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθείς και όχι μόνο ομάδες, με σκοπό την ένταξη και την αλληλοκατανόηση της διαφορετικότητας.
Έτσι σήμερα η Δημοτική Αγορά αποτελεί ένα νέο πόλο έλξης που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει επιχειρηματικά και πολιτιστικά ολόκληρη την περιοχή της Κυψέλης.




Πηγές













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου